Új jelszó kérése
Kategóriák
Szállítás

Szállítási díjaink:

- br. 30 000 HUF felett INGYENES a kiszállítás

- br. 30 000 HUF alatt br. 1290 HUF a szállítási díj, amelyet a GLS futárszolgálat biztosít a számunkra.

Termékajánló
Hírlevél
TOP termékek
Termék részletek


433915 - Tajtékpipa

433915 - Tajtékpipa
  • 433915 - Tajtékpipa
  • 433915 - Tajtékpipa
A pipák királynőjeként is emlegetett tajtékok merőben eltérnek a hagyományos, gyökérből készült daraboktól. Egy új tajtékpipa vakítóan fehér, majd a használat során megérik a színe, előbb csak sárgul, később borostyán, majd mélybarna színűvé válik, s minden bizonnyal ez az egyetlen pipafajta, mely használat során egyre értékesebbé válik, hisz egy gyönyörű, barnára szívott tajték minden gyűjtemény méltó dísze lesz.

A tajték azért annyira keresett a pipázók körében, mert az anyag, szerkezetéből kifolyólag, több rendkívül kellemes tulajdonsággal bír. Mivel porózus, magába szívja a kondenzátumot és a kátrányt, így jellegzetesen száraz, hűvös, kellemes füstöt ad. Mindezek mellett nem (vagy nem annyira) veszi át a dohány ízét, mint a hagyományos briar, így ideális kóstolópipának, amit csak erősít az a tény, hogy a gyökérpipákkal szemben nem kell hosszasan pihentetni, sőt, igényli is a gyakori használatot.

A monda szerint a tajtékpipa Magyarországról indult el világkörüli hódító útjára. A történet szerint, egy ügyes kezű budai cipész, Kovács Károly nevű, ezermester nagy pipázó hírében állt. Megbízást kapott, hogy tajtékkőből faragjon egy szép sakkészletet, (vagy papucsot). Eleget tett a megbízásnak és még maradt egy darab a kőből is. A pipája pont eltörött, és pipa nélkül maradva logikusnak tűnt döntése. "- Faragok egyet ebből a kőből, lesz ami lesz." Akkortájt a 18. sz.-ban cserépből készült pipákat használtak. Elkészítette a gyönyörű művét. A pipa annyira szépre sikeredett, hogy elhatározta, a hercegnek ajándékozza, aki a megfelelő körökben büszkélkedett el vele, ezzel pedig egycsapásra divatba hozta a tajtékpipát.

Tajték: (sepiolith), viztartalmu magnézium-szilikát (Mg2Si3O8+4H2O), csomókban, vaskosan lelik fiatal üledékes kőzetekben vagy szerpentinben; átlátszatlan, sárgás-szürkés v. fehér szinü, sikamlós felületü, a nyelvhez tapad. A név onnan ered, hogy a bányásznép hite szerint a földben újra meg újra ugy terem, mint a hullámok habos tajtékja. Legnagyobb mennyiségben terem Kis-Ázsiában (Anatoliában) az Eszki-Ser síkságon és Kilcsik vidékén, találni még Livádiában, Thiva közelében, Negroponte szigetén, Morvaországban Hrubschitz és Neudorf közelében, Boszniában a Lyubic hegységben, a Krim félszigeten, Spanyolországban Madridhoz közel (Valecas), Portugáliában Pinheiro mellett. Majdnem kizárólag csak az anatoliai kerül kereskedésbe és abból készítik a tajtékpipákat és szopókákat

Mivel drága és ritka anyagról van szó, az esztergályozás, metszés során keletkezett forgácsot is felhasználják később: ezeket a darabokat vízben megfőzik, kevés anyaggal elkeverik, majd formákban öntik és préselik. Az így előállított pipák jóval olcsóbban az egy tömbből faragottakénál, ám minőségben is nagy az eltérés. Egyrészt hajlamosak megsavanyodásra (a felhasznált ragasztóanyag miatt), másrészt kevésbé színeződnek, s ugyancsak nagyságrendekkel kevésbé képesek feldolgozni a nedvességet.

A tajték kényes jószág, s különösen az első időszakban képes felvenni akár a kéz szennyeződéseit is, ezért különös óvatossággal nyúljunk hozzá! Vannak, akik pár hónapra bőrbe, vagy textilbe varrják a pipájukat, hogy véletlenül se kerüljön rá semmi nem kívánt folt. A bejáratós időszakban, de később is - szemben a gyökérpipával - szabad forrón szívni, ez ugyanis egyrészt egyáltalán nem árt a pipának, másrészt gyorsabban kap színt, de a szélsőségektől természetesen ezúttal is óva intünk mindenkit!

A briarokkal szemben a tajték tűzterében nem kívánt a szénréteg, ezt érdemes nagyon óvatosan eltávolítani, hogy a kő lélegezni tudjon. Kevés - tiszta - alkohollal tisztítható, de mindenképp figyelve, ugyanis ez az eljárás is nem kívánt foltokat eredményezhet a pipa fején.


  • Cikkszám
    433915
Webáruház készítés